Baldriga balear.jpg
Baldriga balear (Puffinus mauretanicus)
Les baldrigues són ocells que passen la major part de la seva vida en alta mar i només toquen terra per criar. Volen molt a prop de la superfície i sempre inclinades cap a un costat, de manera que sembla que vulguin fregar les ones amb l’ala. Es troba en perill d’extinció.
Baldriga cendrosa.jpg
Baldriga cendrosa (Calonectris diomedea)
Més grossa que la balear i amb colors menys contrastats. Acostuma a seguir els vaixells de pesca per aprofitar els peixos que són llençats per la borda. Prefereix alimentar-se de nit i introduint només el bec per sota de la superfície de l'aigua però, de vegades, realitza immersions que poden arribar als 4-5 m de fondària.
Corb marí emplomallat.jpg
Corb marí emplomallat (Phalacrocorax aristotelis)
Cacen les seves preses cabussant-se a l’aigua i abans de tornar a aixecar el vol, es posen sobre una roca amb les ales esteses per a assecar-les. No s’allunyen mai de la costa.
Paràsit cuapunxegut.jpg
Paràsit cuapunxegut (Stercorarius parasiticus)
El nom d’aquests ocells ve donat per la seva manera d’alimentar-se: roben les preses a altres ocells marins. El cuapunxegut és de costums costaneres, molt agressiu i ataca de forma continuada xatracs i gavines de mida mitja.
Gavià de potes grogues.jpg
Gavià de potes grogues (Larus michahellis)
És l’ocell marí més comú del nostre litoral i es pot observar tot l’any. Crien al litoral català i la colònia més gran és a les Illes Medes. Degut a la saturació de les seves colònies ha començat a criar a l’interior, arribant a nidar a les ciutats i alimentant-se de les deixalles.
Gavina corsa.jpg
Gavina corsa (Larus audouinii)
És una espècie endèmica de la Mediterrània. Pesca peixos i rarament menja carronya. S'alimenta de nit, tant a alta mar com a les platges. Viu a alta mar, i cria a les illes, preferentment si són petites i de costes rocalloses.
Xatrac bec-llarg.jpg


Xatrac bec-llarg (Sterna sandvicensis)
Són ocells més petits i prims que les gavines. Es cabussa contínuament fent picats per pescar peixos. Només s’acosten a la costa si fa mal temps o per niar, perquè sinó volen mar endins tot cridant i cabussant-se.